June 8, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

8 dingen die u moet weten over het digitale nomadenvisum van Costa Rica

5 min read
8 dingen die u moet weten over het digitale nomadenvisum van Costa Rica

De langverwachte Digitale nomadenvisum Costa Rica is eindelijk wet gemaakt, nadat de Costa Ricaanse president Rodrigo Chaves deze 7 days de wetgeving heeft ondertekend, na de opname van wijzigingen om deze toegankelijker en gemakkelijker toe te passen te maken.

Het digitale nomadenvisum van Costa Rica is wettelijk gemaakt

Officieel bekend als de ‘Wet om werknemers en externe leveranciers van internationale diensten aan te trekken’, werd het digitale nomadenvisum voor het eerst goedgekeurd doorway de Wetgevende Vergadering van Costa Rica in juli 2021 en aanvankelijk ondertekend doorway Chaves’ voorganger Carlos Alvarado in augustus.

De juiste uitvoering van het visum was echter: opgehouden doorway zorgen die zijn geuit bij overheidsdiensten dat de vereisten te restrictief waren, waardoor er wijzigingen moesten worden aangebracht om het aanvraagproces te vergemakkelijken en de voorwaarden te versoepelen. De wet treedt in werking zodra de tekst van de moist is gepubliceerd in de officiële regeringskrant, La Gaceta.

ZIE OOK: Vind een erkende werkgever voor uitbesteding van loonadministratie in Costa Rica

De wet is een van een reeks maatregelen die de Costa Ricaanse regering heeft genomen heeft geduurd sinds het begin van de pandemie om buitenlandse investeringen en bezoekers terug naar het land aan te moedigen, en is een van de vele voorbeelden van ingevoerde visa rond Latijns-Amerika en het Caribisch gebied om externe werknemers aan te trekken.

De ondertekening van de soaked op 6 juli introduceert een aantal wijzigingen in de oorspronkelijke wetgeving die het aanzienlijk gemakkelijker maken om een ​​Costa Rica electronic nomad visum te verkrijgen. Hieronder worden acht belangrijke aspecten van het visum- en aanvraagproces uitgelicht:

1. Een strafbladcontrole is NIET verplicht

Een van de meest opvallende wijzigingen aan het digitale nomadenvisum van Costa Rica is de eliminatie van de noodzaak van een strafbladcontrole. Dat belooft voor veel aanvragers een aanzienlijke tijdsbesparing te zijn, omdat het verkrijgen van een antecedentenonderzoek van het strafblad soms een vertraagd proces kan zijn.

Het is belangrijk op te merken dat dit niet betekent dat alle aanvragers noodzakelijkerwijs het visum zullen krijgen zonder dat hun criminele geschiedenis is gecontroleerd. Omdat de Costa Ricaanse autoriteiten nog steeds kunnen aandringen op dergelijke controles als zij dit redelijk achten. Maar het is nu naar eigen goeddunken, in plaats van verplicht.

2. Voor het digitale nomadenvisum van Costa Rica is een minimuminkomen vereist

Een van de belangrijkste conditions voor het verkrijgen van een digital nomad-visum is kunnen aantonen dat u voldoet aan de minimuminkomensdrempel. Voor iedereen die van system is om alleen naar het land te verhuizen, betekent dit een inkomen van 10 minste US $ 3.000 for every maand, terwijl iedereen die een lover of gezin meeneemt US $ 4.000 moet verdienen. Iedereen die een visum krijgt als onderdeel van een aanvraag, moet ook een ziektekostenverzekering hebben.

Het aantonen van inkomsten houdt in: het verstrekken van originele bankafschriften die bewijzen dat de aanvrager consequent aan de relevante drempel heeft voldaan by means of een beëdigde verklaring, die: de Amerikaanse ambassade in Costa Rica definieert als een “geschreven of gedrukte verklaring of verklaring van feiten, vrijwillig afgelegd en bevestigd doorway de eed of bevestiging van de persoon die deze aflegt, afgelegd voor een consulaire ambtenaar die bevoegd is om een ​​dergelijke eed af te leggen.”

3. Het visum biedt grote belastingvoordelen

Een belangrijk voordeel van het digitale nomadenvisum van Costa Rica is het feit dat het wordt geleverd achieved volledige vrijstelling van inkomstenbelasting voor de houder, evenals vrijstelling van invoerbelastingen voor de invoer van personal computers en andere apparatuur die de houder nodig heeft om zijn werk te doen, furthermore maximaal twee voertuigen.

Het is vermeldenswaard dat, hoewel companions of personen ten laste elk voertuig mogen gebruiken dat vrij is van invoerbelasting, ze geen vrijstelling van inkomstenbelasting genieten, die alleen van toepassing is op de hoofdvisumhouder.

4. Documenten moeten professioneel worden vertaald

Alle documenten die nodig zijn als onderdeel van het aanvraagproces en die oorspronkelijk niet in het Spaans verschijnen, moeten worden vertaald door een erkende vertaler in Costa Rica of het land van herkomst van de aanvrager, of door een geregistreerde Costa Ricaanse notaris.

Deze bepaling geldt niet voor paspoorten.

5. Je hebt geen apostilles meer nodig om een ​​Costa Rica electronic nomad visum te krijgen

Voorheen vereiste het digitale nomadenvisum dat documenten werden geapostileerd – een soort authenticatie die around de hele wereld wordt erkend en die soms weken kan duren om te verkrijgen. Nu kunnen documenten echter worden geverifieerd fulfilled een beëdigde verklaring.

Dat is een veel eenvoudiger vereiste, bedoeld om de bureaucratie en de tijd die gemoeid is satisfied het verkrijgen van het visum te verminderen.

6. Een eerste aanvraag wordt snel in behandeling genomen

Om het aanvraagproces voor een Costa Rica digital nomad visum te starten, kunnen aanvragers: bezoek het Tramite Ya-platformwaar ze het on the internet formulier kunnen invullen, inclusief het indienen van persoonlijke basisinformatie en een aantal persoonlijke en juridische documenten.

Zodra de aanvraag is ingediend, hebben de autoriteiten maximaal 15 dagen de tijd om de aanvraag te accepteren of af te wijzen – een bepaling die is opgelegd om de verwerkingstijd te bespoedigen.

7. U heeft beperkte tijd om uw immigratie te laten accrediteren

Zodra een aanvraag in eerste instantie is ingewilligd, kan de aanvrager het land binnenkomen. Bij aankomst hebben ze drie maanden de tijd om hun immigratie-accreditatiedocument te verwerken. Dat houdt een persoonlijke afspraak in op de kantoren van de immigratiedienst van het land.

Tijdens die afspraak worden foto’s en biometrische gegevens gemaakt, en andere persoonlijke en juridische documenten moeten worden overlegd.

8. Voor het verlengen van een Costa Rica digital nomad visum is een bare minimum verblijf vereist

Het digitale nomadenvisum van Costa Rica is bedoeld om thuiswerkers aan te trekken, deels omdat hun koopkracht in het land een stimulans zal zijn voor de economie. Daartoe zijn bepalingen voor verlenging opgenomen om houders aan te moedigen in het land te blijven gedurende 10 minste de helft van de tijd dat ze in het bezit zijn van het visum.

Een visum wordt in eerste instantie verleend voor een periode van 12 maanden, die daarna met nog eens 12 maanden kan worden verlengd. Houders krijgen echter alleen een verlenging als ze in het eerste jaar minimaal 180 dagen in het land zijn geweest.

Biz Latin Hub kan u helpen bij het zakendoen in Costa Rica

Bij Biz Latin Hub bieden we een scala aan professionele diensten in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, fulfilled groups in meer dan een dozijn belangrijke steden in de regio, waaronder San Jose, de hoofdstad van Costa Rica.

Ons uitgebreide portfolio van backofficediensten omvat bedrijfsoprichting, boekhouding en belastingen, inhuur en PEO en juridische diensten, zodat we een gepersonaliseerde serviceovereenkomst kunnen bieden die aan een breed scala van behoeften voldoet.

Neem call met ons op vandaag om meer te weten te komen about hoe we u kunnen helpen.

Als dit artikel about het nieuwe digitale nomadenvisum voor Costa Rica u interesseerde, bekijk dan de rest van onze berichtgeving around dit welvarende Midden-Amerikaanse land. Of lees over ons workforce en deskundige auteurs.

*Lewis McLeod heeft bijgedragen aan dit artikel

Een BLH-infogrpahic met de belangrijkste services die door het bedrijf worden aangeboden
Belangrijkste diensten aangeboden doorway BLH