June 8, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

Barclays versnelt loonsverhoging om de zorgen van het personeel te verlichten

1 min read
Britain’s central bank policymakers are “duty bound” when they meet this week to push the UK into recession to cap rising inflation, a former Bank of England (BoE) official has said.

De bank zei dat het vanaf 1 augustus een loonsverhoging van £ 1.200 per jaar zou invoeren, die in de loonpakketten van volgende maand zou worden weergegeven.

De verhogingen van £ 100 per maand vóór belastingen waren een vroege termijn op de gebruikelijke jaarlijkse inflatiebeoordeling die normaal vanaf maart 2023 zou plaatsvinden.

Unite, de vakbond, die gisteren de eer opeiste voor het aandringen van Barclays in de loonsverhoging, zei dat dit neerkwam op een jaarlijkse stijging van 4,5 procent en 5,5 procent voor twee veelvoorkomende personeelscategorieën bij de bank.

De getroffen werknemers zijn goed voor meer dan driekwart van het gehele Britse personeelsbestand van Barclays, de meesten van hen in relatief laagbetaalde banen in filialen, contactcenters en andere backofficefuncties.

Over de hele linie dergelijke loonsverhogingen worden nauwlettend in de gaten gehouden voor bewijs van hoe laagbetaalde werknemers het hoofd zullen bieden aan de druk op de kosten van levensonderhoud en voor enig bewijs dat zich een gevreesde loonspiraal opbouwt, die de inflatie hardnekkiger zou kunnen maken.

De inflatie, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex, steeg in mei tot 9,1 procent, terwijl de Bank of England voorspelde dat deze in de herfst 11 procent zal bereiken.

Barclays verhoogde voor het laatst de lonen voor personeel in maart, toen het het loonbudget voor 2022 voor 43.000 werknemers met 4,25 procent verhoogde, waarbij de meest junioren een verhoging van 12,8 procent kregen, zei het.

De chief executive van Barclays, CS Venkatakrishnan, krijgt een basissalaris van £ 2,78 miljoen, met mogelijke bonussen die zijn maximaal mogelijke jaarpakket opdrijven tot £ 9,45 miljoen.