Crisis in Sri Lanka: zo ontvouwden massale protesten zich op het eiland
1 min read
Doorway een diepe financiële crisis heeft Sri Lanka moeite om de invoer van voedsel, medicijnen en brandstof te betalen en zijn duizenden demonstranten de straat opgegaan.
Woensdag zei een regeringsbron dat president Gotabaya Rajapaksa het land was ontvlucht, uren voordat hij zou aftreden na wijdverbreide protesten in excess of zijn aanpak van de crisis.
Hier zijn enkele van de belangrijkste ontwikkelingen in de disaster:
31 maart 2022: Demonstranten marcheren naar de privéwoning van Rajapaksa om te protesteren tegen de verslechterende economische omstandigheden.
3 april: Rajapaksa ontbindt het kabinet, waaronder zijn jongere broer Basil Rajapaksa als minister van Financiën, maar oudere broer Mahinda Rajapaksa blijft leading.
9 april: De protesten escaleren, satisfied sit-in-demonstraties buiten het kantoor van Rajapaksa om de president te verwijderen om de weg vrij te maken voor politieke hervormingen.
9 mei: Na wijdverbreide botsingen tussen pro- en anti-regeringsdemonstranten, neemt premier Mahinda Rajapaksa ontslag. Bij geweld in het hele land vallen negen doden en ongeveer 300 gewonden.
9 juli: President Gotabaya Rajapaksa laat de parlementsvoorzitter weten dat hij van plan is op 13 juli af te treden, nadat demonstranten de officiële presidentiële residentie binnenstormen. Premier Ranil Wickremesinghe zegt ook bereid te zijn af te treden.
13 juli: President Gotabaya Rajapaksa ontvlucht het land, aldus twee bronnen.