March 21, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

Frans consumentenvertrouwen daalt meer dan verwacht in juni Door Reuters

1 min read
Frans consumentenvertrouwen daalt meer dan verwacht in juni Door Reuters


© Reuters. Een vrouw winkelt in een groente- en fruitwinkel in Parijs, Frankrijk, 10 juni 2022. REUTERS/Sarah Meyssonnier

PARIJS (Reuters) – Het Franse consumentenvertrouwen is in juni meer gedaald dan verwacht en bereikte een dieptepunt van bijna negen jaar, aangezien de bezorgdheid around de economische vooruitzichten toenam in het licht van de hoge inflatie en politieke onzekerheid, zo bleek dinsdag uit een enquête.

Het officiële statistiekbureau van INSEE zei dat de index van het consumentenvertrouwen daalde tot 82 in juni, van 85 in mei en het laagste niveau sinds juli 2013.

Een peiling van Reuters onder 14 economen had een gemiddelde voorspelling van 84 achieved de laagste schatting voor 83.

Hoewel de zorgen van huishoudens around de toekomstige inflatie ruim boven het langjarig gemiddelde bleven, namen ze in juni voor de derde maand op rij af.

Het sentiment onder huishoudens over de algemene economische vooruitzichten bleef echter verslechteren en daalde tot het laagste niveau sinds mei 2020, toen Frankrijk zich in de tweede maand van zijn eerste en meest strikte COVID-19-lockdown bevond.

Terwijl de stijgende inflatie de huishoudens de afgelopen maanden onder druk heeft gezet, heeft de politieke situatie in Frankrijk de onzekerheid over de economische vooruitzichten vergroot sinds de partij van president Emmanuel Macron haar regerende meerderheid verloor bij parlementsverkiezingen deze maand.