June 8, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

FT onderzoeksjournalist Burgis vertrekt

1 min read
FT onderzoeksjournalist Burgis vertrekt

Tom Burgis

Tom Burgiseen onderzoeksjournalist bij The Economical Times, verlaat de nieuwsorganisatie.

Hij is bij de publicatie sinds oktober 2006.

Gevestigd in Londen na jaren als buitenlandcorrespondent in Zuid-Amerika en Afrika, heeft hij grote corruptieschandalen aan het licht gebracht, terroristische aanslagen, staatsgrepen en vergeten conflicten aan de kaak gesteld en zwart geld getraceerd van het Kremlin tot Washington. Zijn journalistiek heeft prijzen gewonnen in de VS en Azië en hij is genomineerd voor de British Press Awards, de British Journalism Awards en de European Push Prize.

Zijn eerste boek, ‘The Looting Machine’, werd in 2015 gepubliceerd. Het onthulde hoe de exploitatie van de enorme natuurlijke hulpbronnen van Afrika het continent veroordeelt tot corruptie, conflicten en armoede. The New York Periods noemde het een ‘dapper, uitdagend boek’. Het won de Overseas Push Club of America’s award voor het beste boek more than internationale zaken van het jaar.

“Kleptopia: How Soiled Dollars is Conquering the Planet”, zijn tweede boek, werd in september 2020 gepubliceerd. Het legt de verborgen verbanden bloot die een bloedbad op de Kazachse steppe en een gestolen verkiezing in Zimbabwe koppelen aan de Town of London en, uiteindelijk, het Witte Huis.

Burgis onthulde hoe de kleptocraten van de wereld – zij die door corruptie heersen – zich verenigen en de democratie dreigen te overweldigen.