June 8, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

GeM ziet Rs 2 biljoen business in FY23: CEO PK Singh

1 min read
GeM business

De aankopen van goederen en diensten by using de e-marktplaats (GeM) van de overheid zullen in het huidige fiscale jaar bijna verdubbelen tot meer dan Rs 2 biljoen, zei GeM-topman PK Singh. GeM had in FY22 een omzet van Rs 106.647 crore geboekt. Singh zei dat de portal getuige is geweest van een consistente groei in het ecosysteem van kopers en verkopers, fulfilled meer dan 53.000 kopers en meer dan 4,5 miljoen verkopers. Maar liefst 10 miljoen transacties zijn tot nu toe afgerond. Hij sprak op het MSME Business Conclave van financialexpress.com.

Het GeM-portaal werd gelanceerd in augustus 2016, omdat het Centrum de transparantie bij de aankoop van verschillende goederen en diensten door alle ministeries, departementen en overheidsbedrijven en deelstaatregeringen wilde verbeteren, naast het bieden van een nieuw system voor officiële inkoop. Hoewel kopers officiële entiteiten zijn, komen verkopers – variërend van kleine bedrijven tot grote bedrijven – uit zowel de publieke als de private sector.

Om te zorgen voor tijdige betalingen aan verkopers, van wie de meeste MSME’s zijn, gaat GeM, in samenwerking met het ministerie van Financiën, een “strafrente” opleggen aan dolende kopers, zei Singh. Een koper die fulfilled meer dan 10 dagen te laat betaalt, wordt een boeterente van 1% for every maand in rekening gebracht. Hij zal ook moeten antwoorden waarom de betaling vertraging opliep.