June 8, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

Inflatie getipt om Britse economie in recessie te duwen

1 min read
Britain’s central bank policymakers are “duty bound” when they meet this week to push the UK into recession to cap rising inflation, a former Bank of England (BoE) official has said.

Volgens KPMG loopt de Britse economie een aanzienlijk risico om volgend jaar in een ‘milde recessie’ terecht te komen, aangezien de stijgende inflatie zijn tol eist.

Volgens het British isles Economic Outlook-rapport van KPMG zal de bbp-groei dit jaar meer dan halveren tot 3,2 procent, van 7,4 procent in 2021 en dalen tot ,7 procent in 2023.

“De crisis in de kosten van levensonderhoud en de stijgende belastingdruk hebben geleid tot een daling van het consumentenvertrouwen, wat de uitgaven zal drukken”, aldus economen van het accountantskantoor. “Zonder overheidssteun zullen de bedrijfsinvesteringen volgend jaar naar verwachting zwak zijn.”

KPMG waarschuwde dat de risico’s voor zijn voorspelling “neerwaarts” waren en dat “een scherpere verslechtering van de externe omgeving – die een recessie veroorzaakt voor de belangrijkste handelspartners van het VK – in combinatie fulfilled een sterkere daling van de consumentenbestedingen, ertoe zou kunnen leiden dat het VK een milde recessie volgend jaar”. Dit zou kunnen leiden tot een daling van het bbp fulfilled 1,5 procent tussen het derde kwartaal van dit jaar en het derde kwartaal van 2023.

De Britse economie is nog maar net teruggekeerd naar haar pre-pandemische omvang na een daling van het bbp van 9,3 procent in 2020 als gevolg van Covid-19. Stijgende grondstofprijzen, verergerd doorway de Russische invasie van Oekraïne en lockdowns in China die de toeleveringsketens verstoren, vormen echter nieuwe bedreigingen. De gezinsinkomens zullen naar verwachting achieved ,8 procent dalen als gevolg van inflatie, die KPMG dit jaar gemiddeld 8,1 procent verwacht.