June 8, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

Moody’s zegt dat Rusland in gebreke blijft met schulden

1 min read
Moody's zegt dat Rusland in gebreke blijft met schulden

28 juni 2022: Het ratingbureau van Moody’s heeft bevestigd dat Rusland voor het eerst in een eeuw in gebreke is gebleven met buitenlandse schulden nadat obligatiehouders geen $ 100 miljoen aan rentebetalingen hadden ontvangen.

De gemiste betalingen volgen op een reeks ongekende westerse sancties die Rusland in toenemende mate hebben geïsoleerd na de invasie van Oekraïne.

Rusland verloor de laatste mogelijkheid om zijn leningen in vreemde valuta af te lossen nadat de Verenigde Staten vorige maand een vrijstelling hadden ingetrokken waardoor Amerikaanse investeerders de betalingen van Moskou konden ontvangen.

“Op 27 juni hadden houders van Russische staatsschulden geen couponbetalingen ontvangen op twee euro-obligaties ter waarde van $ 100 miljoen tegen de tijd dat de aflossingsvrije periode van 30 kalenderdagen afliep, wat we beschouwen als een geval van wanbetaling volgens onze definitie”, zei Moody’s.

“Verdere wanbetalingen bij toekomstige couponbetalingen zijn waarschijnlijk”, zei het bureau eind maandag in een verklaring.

Moskou zei maandag dat er “geen reden was om deze situatie als een wanbetaling te bestempelen”, aangezien de betalingen de schuldeisers niet bereikten vanwege “de acties van derden”.

Het land was zijn buitenlandse schuld voor het laatst in gebreke gebleven in 1918, toen de leider van de bolsjewistische revolutie Vladimir Lenin weigerde de enorme schulden van het afgezette tsaarregime te erkennen.

AFP/Application

Het bericht Moody’s zegt dat Rusland zijn schulden niet nakomt, verscheen eerst op Mettis World wide News.