June 7, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

Volkswagen-topman Diess vertrekt; Porsche-baas Blume zal de Duitse autogigant leiden

1 min read
Hoe maak je een beter pitchdeck?

Herbert Diess, CEO van Volkswagen

Sean Gallup | Getty

Volkswagen-topman Herbert Diess zal het bedrijf eind augustus verlaten, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend. Oliver Blume, momenteel de CEO van Volkswagen-dochter Porsche, volgt Diess per 1 september op.

De automaker gaf geen reden voor het vertrek van Diess.

Diess kwam in 2015 bij Volkswagen over van BMW en stapte in de topbaan in de nasleep van het Dieselgate-schandaal. Hij wordt gecrediteerd met het leiden van het bedrijf voorbij het schandaal naar een nieuw tijdperk, door enorme investeringen in elektrische voertuigen te stimuleren met als doel om tegen het midden van het decennium miljoenen EV’s per jaar te verkopen.

In een verklaring bedankt Volkswagen-voorzitter Hans Dieter Potsch Diess voor het spelen van een sleutelrol bij het bevorderen van de transformatie van het bedrijf.

“Hij heeft het bedrijf niet alleen door extreem turbulente wateren geleid, maar hij heeft ook een fundamenteel nieuwe strategie geïmplementeerd”, zei Potsch.

Zijn opvolger krijgt de opdracht om die transformatie op koers te houden. Blume, een carrièremanager bij Volkswagen, bekleedde productiefuncties bij Audi, het Spaanse automerk SEAT en bij het merk VW voordat hij in 2013 de productiechef van Porsche werd. Hij werd de CEO van het sportwagenmerk in 2015.

Blume zal hulp krijgen bij de overgang naar de nieuwe rol. Volkswagen zei dat zijn chief financial officer, Arno Antlitz, de extra titel van chief operating officer op zich zal nemen om “Blume te helpen bij de dagelijkse operaties”.