June 8, 2023

Market Company

Buitengewone zaken

Waar zijn alle aandeelhoudersactivisten gebleven? Campagnes vertragen te midden van onrust op de markt

5 min read
Reuters

Artikel inhoud

Activistische beleggers die het Amerikaanse bedrijfsleven willen opschudden, kunnen koudwatervrees krijgen nu nieuwe gegevens wijzen op een vertraging van de campagnes, terwijl de markten ronddraaien door de angst voor snellere renteverhogingen, op hol geslagen inflatie en geopolitieke onrust.

De duidelijke afname van activistische campagnes in de afgelopen vier weken zou bedrijven meer ademruimte kunnen geven om problemen zelf aan te pakken, waardoor gevechten met agitatoren van het bedrijfsleven over leiderschap, spin-offs of zelfs een verkoop van het hele bedrijf kunnen worden vermeden, aldus advocaten, bankiers en industrie-analisten. .

Advertentie 2

Artikel inhoud

Aandeelhoudersactivisten, doorgaans hedgefondsen zoals Elliott Management, Starboard Value, Jana Partners en Sachem Head Capital Management, passen investeringsstrategieën toe waarbij het doel is om de aandelenkoers te verhogen door slecht presterende bedrijven ertoe aan te zetten beter te presteren.

Ze voeren vaak campagne voor bestuurszetels, een wisseling van CEO, een liquidatie van activa of zelfs een verkoop van het bedrijf.

Uit gegevens van onderzoeksbureau Insightia blijkt dat beleggers tussen 20 mei en 20 juni slechts 22 activistische campagnes lanceerden bij bedrijven met het hoofdkantoor in de VS, tegen 25 in dezelfde tijd in 2021 en 42 campagnes die werden gelanceerd in 2018, het jaar met de meeste campagnes in die periode in de afgelopen zeven jaar.

“Een activist is niet bezig met het voeren van proxy-gevechten”, zegt Cas Sydorowitz, global head bij Georgeson, dat aandeelhoudersbetrokkenheid, proxy-werving en bestuursdiensten levert. “Ze zijn in het vak om een ​​​​buitensporig rendement voor hun klanten te genereren.”

Advertentie 3

Artikel inhoud

Dit jaar doen maar weinig activisten dat.

In de eerste vijf maanden van 2022 behoorden activisten inderdaad tot de slechtst presterende in de bredere hedgefondssector, met een gemiddeld verlies van 13% voor het jaar tot eind mei, volgens gegevens van Hedge Fund Research. Recentere gegevens zijn nog niet verzameld.

Zij zijn, net als veel andere beleggers, gehavend door tuimelende aandelenmarkten die zijn opgeschrikt door de hoogste inflatiecijfers in decennia, angst dat centrale bankiers snel een einde zullen maken aan hun gemakkelijk geldbeleid en zorgen over wereldwijde groei in het licht van de oorlog in Oekraïne.

Ondertussen stegen hedgefondsen die zich richten op macro-investeringen gemiddeld met 9% en fondsen die zich richten op energie-investeringen stegen met 4,55%, blijkt uit HFR-gegevens, zelfs als de bredere S&P 500-index op de aandelenmarkt met bijna 18% is gekelderd.

Advertentie 4

Artikel inhoud

De recente vertraging van activistische campagnes staat in schril contrast met een sneller tempo in de eerste paar maanden van het jaar, toen activisten hun druk weer opvoerden nadat sommigen bedrijven uitstel gaven tijdens de pandemie.

Tussen 1 januari en 22 juni lanceerden activisten 669 campagnes bij bedrijven met het hoofdkantoor in de VS, vergeleken met 503 campagnes die in 2021 in dezelfde tijd werden gelanceerd, blijkt uit gegevens van Insightia. De gevechten van dit jaar waren onder meer gevechten om bestuurszetels bij chemiebedrijf Huntsman Corp, detailhandelaar Kohls Corp, voedseldistributeur US Foods Holding Corp en speelgoedmaker Hasbro Inc.

Wereldwijd werden in de eerste maanden van 2022 999 campagnes gelanceerd, vergeleken met 825 een jaar eerder, toen de effecten van de pandemie het tempo van campagnes temperden, blijkt uit gegevens van Insightia.

Advertentie 5

Artikel inhoud

Nu zijn fondsbeheerders, advocaten en investeerders het erover eens dat de marktturbulentie activisten een nieuwe klap bezorgt kort nadat COVID-19 velen ertoe aanzette aan de zijlijn te gaan staan.

In de afgelopen zes maanden hebben activisten, die hun campagnes openbaar maken, steeds vaker bedrijven gevraagd om eenheden te verkopen of zelfs zichzelf te koop aan te bieden, waardoor bankiers zeggen dat de vraag naar een M&A-component in campagnes is gestegen tot ongeveer 50% nu van ongeveer 30% enkele jaren geleden.

Maar nu de Standard & Poor’s 500-index sinds januari met 17,8% is gedaald, maken veel activisten zich zorgen over de manier waarop hun eisen kunnen worden ontvangen, aangezien de waarderingen dalen en financiering moeilijker te verkrijgen is, aldus bankiers en advocaten.

Bij Zendesk Inc bijvoorbeeld wees het softwarebedrijf aanvankelijk aanbiedingen om in februari voor maar liefst $ 132 per aandeel te verkopen af, verklaarde vervolgens het verkoopproces dood en stemde er vervolgens mee in om te verkopen voor $ 77,50 per aandeel, terwijl activist Jana Partners krachtig aandrong op een verkoop en bereidde zich voor op een proxy-wedstrijd waarbij investeerders zeiden dat ze de Jana-genomineerden waarschijnlijk handig voor het bestuur hadden gekozen.

“Beleggers die anders geneigd zijn tot activisme, kunnen niet voorspellen hoeveel aandelenkoersen verder zullen dalen en zullen daarom voorlopig terughoudend zijn om kapitaal uit te geven aan volledige campagnes”, zegt Lawrence Elbaum, mededirecteur van advocatenkantoor Vinson & Elkins. ‘ aandeelhoudersactivisme praktijk.

(Rapportage door Svea Herbst-Bayliss in Boston, Patturaja Murugaboopathy in Bengaluru en Simon Jessop in Londen, redactie door Matthew Lewis)

Advertentie

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties worden gemodereerd voordat ze op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is van een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Leidraad voor de community voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mail instellingen.